Midi data error

Moderators: Derek, parametric, Saul

User avatar
Remaxman
Posts: 3
Joined: Sat Sep 08, 2018 7:26 pm
Canada

Midi data error

Unread post by Remaxman » Tue Oct 30, 2018 8:58 pm

I have a cvp 701. Most midi’s play fine. But some midis when I try to load give a error “Data hasn’t been loaded properly”. Any ideas what I’m doing wrong? It’s from a USB drive.

Thanks in advance.
User avatar
jnm2
Member
Member
Posts: 22
Joined: Tue Aug 21, 2018 9:15 am
Belgium

Re: Midi data error

Unread post by jnm2 » Wed Oct 31, 2018 9:33 am

There are different formats in the midi-file-types.
Maybe that's the reason ?
User avatar
parametric
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 3209
Joined: Mon Jan 18, 2010 1:00 am
Contact:
Great Britain

Re: Midi data error

Unread post by parametric » Wed Oct 31, 2018 1:19 pm

That would be my guess too . . . .

Midi files come in two basic "flavours" Type 0 and Type 1 . . .

Find out more here: midi.org/articles-old/about-midi-part-4-midi-files

parametric
Alesis Fusion 8SSD AND 6SSD - BOTH are 384Mb/120Gb SSD/Akai ADVANCE61/Yamaha MOXF6/1024Mb Flash Ram/Yamaha SY85/8.5mb vol/1024k non-vol/DX21/Roland MT32/Bachmann double overstrung Baby Grand Piano/Win10 Pro/Ubuntu MATE 15.0.4/iBook G4/Mac OS 10.4.6/ProTools 7.4/MBox2/M-Audio MicroTrack 24/96

NI Komplete11 Ultimate

Sector101 2x SYEMB06 / 4 x EXM-E3 128MB DRAM Module

BRAND NEW DSDD (720k) FLOPPY DISKS FOR SALE - http://www.yamahaforums.co.uk/forum/vie ... =22&t=9217

Watch out now! take care, BEWARE of the greedy leaders! They'll take you where you should not go - (George Harrison)

IT'S TRUE - "MONEY TALKS" - TO ME, IT MOSTLY SAYS "GOODBYE" ;-)
http://www.chrisnmiller.co.uk/Chris
User avatar
Remaxman
Posts: 3
Joined: Sat Sep 08, 2018 7:26 pm
Canada

Re: Midi data error

Unread post by Remaxman » Wed Oct 31, 2018 1:31 pm

Is there anyway to convert it to a format that my piano understands? I pulled it into Garage band and it doesn’t work either.
User avatar
parametric
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 3209
Joined: Mon Jan 18, 2010 1:00 am
Contact:
Great Britain

Re: Midi data error

Unread post by parametric » Wed Oct 31, 2018 1:43 pm

My own feeling is that the problem is something in the Header of the midi file . . .

You'll need an editor to view/alter the header . . . . not sure what the popular choice is ATM . . . .

I would inspect the header of a file that DOES play OK in your Piano, and compare it to the one that DOESN'T,

and see if there is something you can alter . . . . Save the edited file and try it . . .

Our member <SysExJohn> is an expert on Midi - probably best to ask him :wink:

John also has his own Forum which is dedicated to Midi - in which there are many Tutorials . . .

midi-tutor.proboards.com/

parametric
Alesis Fusion 8SSD AND 6SSD - BOTH are 384Mb/120Gb SSD/Akai ADVANCE61/Yamaha MOXF6/1024Mb Flash Ram/Yamaha SY85/8.5mb vol/1024k non-vol/DX21/Roland MT32/Bachmann double overstrung Baby Grand Piano/Win10 Pro/Ubuntu MATE 15.0.4/iBook G4/Mac OS 10.4.6/ProTools 7.4/MBox2/M-Audio MicroTrack 24/96

NI Komplete11 Ultimate

Sector101 2x SYEMB06 / 4 x EXM-E3 128MB DRAM Module

BRAND NEW DSDD (720k) FLOPPY DISKS FOR SALE - http://www.yamahaforums.co.uk/forum/vie ... =22&t=9217

Watch out now! take care, BEWARE of the greedy leaders! They'll take you where you should not go - (George Harrison)

IT'S TRUE - "MONEY TALKS" - TO ME, IT MOSTLY SAYS "GOODBYE" ;-)
http://www.chrisnmiller.co.uk/Chris
User avatar
SysExJohn
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 646
Joined: Tue Dec 02, 2008 1:00 am
Contact:
Uganda

Re: Midi data error

Unread post by SysExJohn » Wed Oct 31, 2018 2:45 pm

If you attach the file to a post, I can take a look at it for you.

Or ...
you could try Anvil Studio, a free downloadable DAW. It may actually amend the file for you automatically if the error is small.
Another freebie to try is Sekaiju but you have to change the language from Japanese to English.

Ah! But you say Garage Band which means you're using a Mac.
The above two are PC only I believe.

Thanks for the advertisement, Chris! :D
MIDI Tutor forum at http://midi-tutor.proboards.com/index.cgi.
UW500; 2xMU1000 + PLGs AN, DX, VL, VH & PF; SC8850; EWI4000s + VL70m; Samson Graphite 49.
AN1x, Novation X-Station 25. E-MU 02 cardbus + 1616m x 2. Sonar 7 PE. XGworks ST. & SQ01.
Garritan GPO4, COMB2, JABB3, IO, Organs, Steinway, World, Harps + GPO5 ... and now CFX lite.
User avatar
SeaGtGruff
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 662
Joined: Wed Jan 29, 2014 4:24 am
United States of America

Re: Midi data error

Unread post by SeaGtGruff » Wed Oct 31, 2018 7:52 pm

@parametric: Chris, there's also a type 2, but you're forgiven for forgetting about it because it seems like no one ever uses it. :D

@Remaxman: In addition to the programs that John mentioned, Jørgen Sørensen has a utility called "MIDI and Style File Checker" that will read a MIDI song file or a Yamaha style file to check it for "compliance to the MIDI Specification" and display a list of errors found:

jososoft.dk/yamaha/software/midicheck
Michael Rideout
Current keyboards: Yamaha YPT-400, PSR-E433, PSR-E443, PSR-EW400, MX49 BK
Current controllers: M-Audio Axiom 61-II
Previous keyboards: Farfisa Matador 611; Casio CTK-710
Post Reply

Return to “Clavinova”