Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Casio have made some great keyboards over the years and not always received the credit they deserved. If you have a Casio this is your section. Post your reviews, questions and opinions here.

Moderators: parametric, Derek, Saul

User avatar
Buzzard
Specialist Moderator
Specialist Moderator
Posts: 2300
Joined: Wed Sep 04, 2013 7:38 pm
Contact:
Denmark

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by Buzzard » Tue Jul 10, 2018 4:53 pm

Miks wrote:
Tue Jul 10, 2018 9:04 am
Wow - nice craftsmanship! (Y) :D
EXACTLY ((i))
Even though I barely understand what it's all about, I appreciate the effort and craftmanship. GOOD JOB dmitrins :D
Yamaholic, Guitars, Amps and Bikes. :idea: My Guitars: http://www.yamahamusicians.com/forum/vi ... =24&t=7004 :idea:
User avatar
dmitrins
Member
Member
Posts: 17
Joined: Fri Jul 06, 2018 7:06 am
Russia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by dmitrins » Wed Jul 11, 2018 7:52 am

Thanks guys! This board is quite simple and i didn't take into account many details that will be important in the final version, that's why it didn't take much time. But now comes the hard part - writing firmware :D
User avatar
Rusynth
Posts: 1
Joined: Wed Jul 11, 2018 10:01 pm
Russia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by Rusynth » Wed Jul 11, 2018 10:07 pm

What about to make a Video-out to external VGA monitor (or RGB) like in S-760... :wink: maybe easy than adapt any new screen?
Rara
Member
Member
Posts: 189
Joined: Sat Jul 07, 2012 4:34 pm
Australia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by Rara » Thu Jul 12, 2018 7:32 am

Welcome to the forum Rusynth, :)
Rusynth wrote:
Wed Jul 11, 2018 10:07 pm
What about to make a Video-out to external VGA monitor (or RGB) like in S-760... :wink: maybe easy than adapt any new screen?
Same idea as the S-33O.



I think something like that might need re-writing the original firmware in the FZ-1. the resolution of the original
screen is only 96x64, or for the adapter card to upscale the text/original graphics. Who knows how an upscaled screen
would work when the FZ-1 is in wavefrom view edit/loop mode 96,64 ---> 320x240 it may look a bit crude.

Rara 0-)
Yamaha: SY35, SY77, SY85, TX7, PSR 4600 - Roland: Juno106, D110, MC307, MKB200 (x2)
Kawai: XD5 / Korg: Poly800Mk2 (moog slayer mod)
Casio: CZ1000, CZ5000, FZ-1 / E-MU: ESI 2000
Digitech studio 400 / Alesis SR-16 / Boss: Dr550mk2, SE-70
Tascam Porta 5 HS, MM1 / Studiomaster Fusion
Modded SX Bass, fat wires, Dimarzio DP250 pickups, Ernie Ball strings / Gliga 1
User avatar
Dr. Woland
Posts: 2
Joined: Mon Jan 09, 2017 8:15 pm

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by Dr. Woland » Thu Aug 09, 2018 4:43 pm

Wow, Thank you guys for all your efforts :D
I'm already drooling over the prospect of replacing the dreaded display!
Keep it up! ((i))
User avatar
dmitrins
Member
Member
Posts: 17
Joined: Fri Jul 06, 2018 7:06 am
Russia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by dmitrins » Thu Aug 09, 2018 5:28 pm

Sorry for being silent all this time, the project has slowed down because of my main job, but hope soon I will make some progress.
User avatar
Saul
Site Admin
Site Admin
Posts: 9719
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:00 am
Contact:
Ireland

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by Saul » Thu Aug 09, 2018 5:36 pm

Fantastic to watch the progress on this, especially as the VZ-1 was one of the nicest keyboards I owned over the past 40 years. All I need really is the spare cash and the right timing for me to pick one up again and of course if it needed a new display there is now somewhere to go in order to get that sorted. Top job ((i)) ((i)) ((i))
Saul
Site Admin
Subscribe To Our YouTube Channel!
Review Yamahamusicians.com on Trustpilot
Sign up to the Newsletter
Follow us on Twitter @YamahaMusicians
Follow Us On Facebook
Dowina Acoustic Guitars: Dowina Cabernet DC
Dowina Chardonnay GAC DS - Dowina Rustica GAC.

Seagull S6 Original/Harley Benton CLA-15MCE/Ashbury AG-160/Roland FA-07/Pianoteq 6 Pro/Amplitube 3.0/Apple iMac 27"/GarageBand 10.0.3/Logic Pro X/Cubase AI 9/Absynth 5/Ableton Live 9/KRK Rokit RP5 G3 Monitors
User avatar
dmitrins
Member
Member
Posts: 17
Joined: Fri Jul 06, 2018 7:06 am
Russia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by dmitrins » Thu Aug 09, 2018 5:53 pm

Someday it will become true! I hope :lol:
Rara
Member
Member
Posts: 189
Joined: Sat Jul 07, 2012 4:34 pm
Australia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by Rara » Fri Aug 10, 2018 12:04 pm

I have just recently become acquainted with how you made the PCB previously pictured,
quite simple and clever I wouldn't have thought of it myself initially. ((i))
nice work. :-)

Rara 0-)
Yamaha: SY35, SY77, SY85, TX7, PSR 4600 - Roland: Juno106, D110, MC307, MKB200 (x2)
Kawai: XD5 / Korg: Poly800Mk2 (moog slayer mod)
Casio: CZ1000, CZ5000, FZ-1 / E-MU: ESI 2000
Digitech studio 400 / Alesis SR-16 / Boss: Dr550mk2, SE-70
Tascam Porta 5 HS, MM1 / Studiomaster Fusion
Modded SX Bass, fat wires, Dimarzio DP250 pickups, Ernie Ball strings / Gliga 1
User avatar
dmitrins
Member
Member
Posts: 17
Joined: Fri Jul 06, 2018 7:06 am
Russia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by dmitrins » Fri Aug 10, 2018 12:22 pm

Rara wrote:
Fri Aug 10, 2018 12:04 pm
I have just recently become acquainted with how you made the PCB previously pictured,
quite simple and clever I wouldn't have thought of it myself initially. ((i))
nice work. :-)

Rara 0-)
Btw, i didn't mention that before, but the board was made on CNC router.
Last edited by dmitrins on Fri Aug 10, 2018 2:40 pm, edited 1 time in total.
Rara
Member
Member
Posts: 189
Joined: Sat Jul 07, 2012 4:34 pm
Australia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by Rara » Fri Aug 10, 2018 1:05 pm

Ah ha ....
My bad, i thought it was the Etched version, which i just recently found out about when i was in a store asking/looking
for bits and pieces and that was mentioned. :)
Yamaha: SY35, SY77, SY85, TX7, PSR 4600 - Roland: Juno106, D110, MC307, MKB200 (x2)
Kawai: XD5 / Korg: Poly800Mk2 (moog slayer mod)
Casio: CZ1000, CZ5000, FZ-1 / E-MU: ESI 2000
Digitech studio 400 / Alesis SR-16 / Boss: Dr550mk2, SE-70
Tascam Porta 5 HS, MM1 / Studiomaster Fusion
Modded SX Bass, fat wires, Dimarzio DP250 pickups, Ernie Ball strings / Gliga 1
User avatar
dmitrins
Member
Member
Posts: 17
Joined: Fri Jul 06, 2018 7:06 am
Russia

Re: Casio FZ-1/VZ-1 Aftermarket screen?

Unread post by dmitrins » Fri Aug 10, 2018 3:09 pm

I made a lot of etching before i got the cnc router. You can get pretty good results if you lucky. I mean when you have a lot of hair-thikness traces, it's difficult to keep all them intact at toner transfer stage, while CNC gives more predictable results and you can always stop it if something seems wrong. Another bad thing about etching is using chemicals which is messy (like ferric chloride) or dangerous (ammonia persulfate). And of course you can't do mechanical parts - mounts, holders, braces, panels, whatever.
Post Reply

Return to “Casio Keyboard Forum - CT-X, MZ, VZ1, FZ-1, CZ-1, CZ-5000, XW-G1, XW-P1”