yamaha sy55 not working

Covering the SY22 to SY55 and TG Modules.

Moderators: parametric, Derek, Saul, Fozzer

kike123
Posts: 7
Joined: Mon Jan 30, 2012 7:38 pm

yamaha sy55 not working

Unread post by kike123 » Mon Jan 30, 2012 7:42 pm

Hello everyone .. im neww in this fourum.....i have a yamaha sy55 but wenn I turn it on ... the display screen turns on but it only have little squares ... and i cant do nothing ... Whats the problmem ?Do i need to program the keboard ... thanks::



User avatar
Miks
Specialist Moderator
Specialist Moderator
Posts: 1351
Joined: Fri Oct 31, 2008 1:00 am
Contact:
Germany

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by Miks » Mon Jan 30, 2012 8:48 pm

Hello kike123,

welcome to the forum. Does your SY produce any sounds when playing the keys? My suggestion is a dead (empty) battery inside the keyboard. This can cause a lot of issues. For I'm not familiar with the SY55 please take a look into the owner's manual and find out how to check the internal battery. Another way to check the Battery is to open up the synth, trying to locate the coin cell and measure the voltage, should be around 3 volt. Perhaps assisted by a tech-savy person...

Should be a starting point from where to begin. Good luck, and keep us informed how things go on...

Miks


My (key related) gear (in alphabetical order):
Kawai: K1 II
Korg: M1 (up'd to EX, w/ 'Cool Blue'), M1REX (w/ 'Cool Blue'), Poly-800
Roland: D-50, D-110, D-550, PG-1000
Yamaha: AW1600, DX7IID (w/ 'Cool Blue'), EX5R, RM50, RX5, SY99 (w/ 'Cool Blue'), TG500, TX-802, YMM2
Sector101: SYEMB05 (5x), SYEMB06 (3x), EXFLM2 (1kit), MCD Sweet16 (1x), WaveBlade 8MB Card (1x) & 1x Programmer Unit for WaveBlade


http://rescuer-uslar.de/
https://www.facebook.com/Rescuer.Uslar/

kike123
Posts: 7
Joined: Mon Jan 30, 2012 7:38 pm

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by kike123 » Mon Jan 30, 2012 9:23 pm

no... it does not make any sound .. all i can see on the display screen is nothing but little squares ....im goin to chek the baterry ... one question .. whats the data card and the wawe card slot for??



kike123
Posts: 7
Joined: Mon Jan 30, 2012 7:38 pm

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by kike123 » Mon Jan 30, 2012 11:49 pm

the baterry its ok.... i already checkit ..the person that gave it to me told me that all the programs where erease .. and that i needd to buy the card with the programs and sounds ... cuold that be the problem?



User avatar
Miks
Specialist Moderator
Specialist Moderator
Posts: 1351
Joined: Fri Oct 31, 2008 1:00 am
Contact:
Germany

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by Miks » Tue Jan 31, 2012 11:31 am

You may try the reset procedure: SY55: Press [SELECT], [EXIT], and [UTILITY] after power up. This should bring up the internal sounds which are stored in ROMs so they can't 'disappear'. Hope this may be of help... :D

Miks


My (key related) gear (in alphabetical order):
Kawai: K1 II
Korg: M1 (up'd to EX, w/ 'Cool Blue'), M1REX (w/ 'Cool Blue'), Poly-800
Roland: D-50, D-110, D-550, PG-1000
Yamaha: AW1600, DX7IID (w/ 'Cool Blue'), EX5R, RM50, RX5, SY99 (w/ 'Cool Blue'), TG500, TX-802, YMM2
Sector101: SYEMB05 (5x), SYEMB06 (3x), EXFLM2 (1kit), MCD Sweet16 (1x), WaveBlade 8MB Card (1x) & 1x Programmer Unit for WaveBlade


http://rescuer-uslar.de/
https://www.facebook.com/Rescuer.Uslar/

kike123
Posts: 7
Joined: Mon Jan 30, 2012 7:38 pm

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by kike123 » Tue Jan 31, 2012 4:12 pm

Thank for your help.. But no .... Still the problem.. It only haves squares in the display screen..
I THINK it has problem with the ROM .. Pelase sombody help me



kike123
Posts: 7
Joined: Mon Jan 30, 2012 7:38 pm

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by kike123 » Wed Feb 01, 2012 1:50 am

my yamaha key board is doing a beeppp when i turn on ..but the display screen is still has squaress



User avatar
Clyde
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 6073
Joined: Mon Feb 16, 2004 1:00 am
United States of America

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by Clyde » Wed Feb 01, 2012 2:14 am

Your SY55 symptoms sound exactly like a dead internal battery issue, but you say you've already checked the battery. If a reset is no help, you can try loading a set of internal sounds but I don't see that as a solution since your lcd is showing nothing but 'squares" and loading a bank of sounds is not likely to change that.
Clyde


DX7IIFD, SY77, SY99, Hammond C3, Steinway L, CP300, AW1600, etc.

kike123
Posts: 7
Joined: Mon Jan 30, 2012 7:38 pm

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by kike123 » Wed Feb 01, 2012 2:43 am

thanks for the response.... the baterry has 2.4 volts ... iam goin to buy a new baterry and hope thats the solution......is 2.4 is low?



User avatar
Clyde
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 6073
Joined: Mon Feb 16, 2004 1:00 am
United States of America

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by Clyde » Wed Feb 01, 2012 3:59 am

It is a 3v lithium battery, so 2.4v is probably a little on the low side.
Clyde


DX7IIFD, SY77, SY99, Hammond C3, Steinway L, CP300, AW1600, etc.

User avatar
Miks
Specialist Moderator
Specialist Moderator
Posts: 1351
Joined: Fri Oct 31, 2008 1:00 am
Contact:
Germany

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by Miks » Wed Feb 01, 2012 8:23 pm

Hi kike123,

here's the correct SY55 reset procedure:

Press [Select], [Exit], and [Utility] simultaneously after power up.
The SY will enter the Test Mode. Then immediately press [Select] and the [+1 Yes] button.

But first of all you should replace the internal battery. I go with Clyde saying 2.4 Volt may be too low!

Keep on trying...
Miks


My (key related) gear (in alphabetical order):
Kawai: K1 II
Korg: M1 (up'd to EX, w/ 'Cool Blue'), M1REX (w/ 'Cool Blue'), Poly-800
Roland: D-50, D-110, D-550, PG-1000
Yamaha: AW1600, DX7IID (w/ 'Cool Blue'), EX5R, RM50, RX5, SY99 (w/ 'Cool Blue'), TG500, TX-802, YMM2
Sector101: SYEMB05 (5x), SYEMB06 (3x), EXFLM2 (1kit), MCD Sweet16 (1x), WaveBlade 8MB Card (1x) & 1x Programmer Unit for WaveBlade


http://rescuer-uslar.de/
https://www.facebook.com/Rescuer.Uslar/

kike123
Posts: 7
Joined: Mon Jan 30, 2012 7:38 pm

Re: yamaha sy55 not working

Unread post by kike123 » Thu Mar 08, 2012 9:21 pm

hi everyone thanks for helping me . but my synt is still not working..it has a new baterry but no work.. ..
I was thinking that I problobly need to load the programs souns whit my computer.. but my pc does not have the game port for midi .... can sombody tell me where can I download the sounds bank for my sy 55??thankyou...... can someone please tell me what program do I need to load the sounds??



Post Reply

Return to “Yamaha SY22, SY35 & SY55”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest