Scratching my head

APX series guitars are designed with a focus on playability. Their thin bodies and cutaways that provide greater access to the upper frets, offer smoother switching between electric and acoustic instruments.

Moderators: Buzzard, Derek, parametric, Saul

User avatar United States of America
Reedlvr
Posts: 3
Joined: Fri Jan 17, 2020 12:34 am

Scratching my head

Unread post by Reedlvr » Fri Jan 17, 2020 1:06 am

Hi from Texas y'all! So I have this brand new (4 year old) APX500III. I say new because I bought it for my wife & she never plays it. I decided to get it out and play it so I put new strings on and now the pickup doesn't work. No sound. new battery good chord & amp, so I loosen the strings & it works! WTH? tune it back up, no sound! This guitar has literally been played 10 times in 4 years! any ideas? thank you for the welcome here BTW...
Advertisement
Loopcloud Music App from Loopmasters.com
User avatar Great Britain
parametric
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 4085
Joined: Mon Jan 18, 2010 1:00 am
Contact:

Re: Scratching my head

Unread post by parametric » Fri Jan 17, 2020 1:23 am

Hi Reedlvr and welcome to the forums . . . .

THAT is most frustrating . . . . .

So you tune the Guitar to it's correct "pitch" - and NO signal . . .

slacken it off a bit - and sound returns . . . . ? :roll:

Somehow the TENSION within the Guitar is interfering with the electrical path (a disconnection) which is reconnected

when the tension is lowered.

I don't know enough about the internals to say much more, but there are several members here WAY MORE savvy

than I on this . . . . <Buzzard> for one . . . I'm really more keyboards :lol:

Someone will be along shortly, for sure . . .

IMO - it surely CAN'T be something major . . . . :confusion-confused:

ATB

parametric
Alesis Fusion 8SSD AND 6SSD - BOTH are 384Mb/120Gb SSD/Akai ADVANCE61/Yamaha MOXF6/1024Mb Flash Ram/Yamaha SY85/8.5mb vol/1024k non-vol/DX21/Roland MT32/Bachmann double overstrung Baby Grand Piano/Win10 Pro/Ubuntu MATE 15.0.4/iBook G4/Mac OS 10.4.6/ProTools 7.4/MBox2/M-Audio MicroTrack 24/96

NI Komplete11 Ultimate

Sector101 2x SYEMB06 / 4 x EXM-E3 128MB DRAM Module

BRAND NEW DSDD (720k) FLOPPY DISKS FOR SALE - http://www.yamahaforums.co.uk/forum/vie ... =22&t=9217

Watch out now! take care, BEWARE of the greedy leaders! They'll take you where you should not go - (George Harrison)

IT'S TRUE - "MONEY TALKS" - TO ME, IT MOSTLY SAYS "GOODBYE" ;-)
http://www.chrisnmiller.co.uk/Chris
User avatar Denmark
Buzzard
Specialist Moderator
Specialist Moderator
Posts: 2751
Joined: Wed Sep 04, 2013 7:38 pm
Contact:

Re: Scratching my head

Unread post by Buzzard » Fri Jan 17, 2020 8:43 am

Reedlvr wrote:
Fri Jan 17, 2020 1:06 am
Hi from Texas y'all! So I have this brand new (4 year old) APX500III. I say new because I bought it for my wife & she never plays it. I decided to get it out and play it so I put new strings on and now the pickup doesn't work. No sound. new battery good chord & amp, so I loosen the strings & it works! WTH? tune it back up, no sound! This guitar has literally been played 10 times in 4 years! any ideas? thank you for the welcome here BTW...
Weeeel , Howdy partner. :D

Welcome to the forum and the string section.

This is an unusual problem.
If the signal dissappears when you tune up,
I guess the tension on the bridge puts preassure on the piezo, thats normal.
Losing the sound isn't.

There could be a bad connection between the piezo and the wire cutting out when pressed from string tension.
Since the warrenty has run out, you might as well take a look under the bridge after having removed the strings.

Either a soldering job or a replacement piezo should do the job.

@Chris: I think you nailed it. :wink:

Best regards
Peter
Yamaholic, Guitars, Amps and Bikes. :idea: My Guitars: http://www.yamahamusicians.com/forum/vi ... =24&t=7004 :idea:
User avatar Ireland
Saul
Site Admin
Site Admin
Posts: 12384
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:00 am
Contact:

Re: Scratching my head

Unread post by Saul » Fri Jan 17, 2020 3:41 pm

Reedlvr wrote:
Fri Jan 17, 2020 1:06 am
Hi from Texas y'all! So I have this brand new (4 year old) APX500III. I say new because I bought it for my wife & she never plays it. I decided to get it out and play it so I put new strings on and now the pickup doesn't work. No sound. new battery good chord & amp, so I loosen the strings & it works! WTH? tune it back up, no sound! This guitar has literally been played 10 times in 4 years! any ideas? thank you for the welcome here BTW...
Hi Reedlvr, welcome to the forums and the string section :)

This is actually not an uncommon problem with the APX. Not sure why it affects that particular guitar more than others as many of the models use the same under saddle piezo pickup.

As Chris and Peter mentioned this will almost certainly be a bad connection on the piezo pickup itself. Just slacken the strings off, pop out the saddle and pickup and test the connection. Should be an easy fix unless there is a fault within the pickup rather than a connection to it.

Replacements are available but if I remember correctly Yamaha don't sell the pickup on its own and you have to buy the preamp as well :evil: There are however some cheaper and...in my opinion, better pickup options out there.

Let us know how you get on?
Saul
Site Admin
Subscribe To Our YouTube Channel!
Review Yamahamusicians.com on Trustpilot
Sign up to the Newsletter
Follow us on Twitter @YamahaMusicians
Follow Us On Facebook
Follow Us On Tumblr
Dowina Acoustic Guitars: Dowina Cabernet DC
Dowina Chardonnay GAC DS - Dowina Rustica GAC - Dowina Marus - Dowina Puella

CASIO PX-S1000/Vintage VE2000GG Gordon Giltrap/Ibanez AE245/Novation ReMote 61SL/Arturia Analog Lab 3/Arturia Piano V2/Pianoteq 6 Pro/Apple iMac 27"/Logic Pro X/Ableton Live 10/Behringer QX1202USB Mixer/Presonus Eris 4.5 Active Monitors. Minelab Equinox, Golden Mask One 15 kHz.
User avatar United States of America
Reedlvr
Posts: 3
Joined: Fri Jan 17, 2020 12:34 am

Re: Scratching my head

Unread post by Reedlvr » Sat Jan 18, 2020 12:39 am

Thank you all so much for your advise! I will look under the bridge for any kind of short etc...One thing I didn't mention was I did sand on the saddle to try to lower the action just a bit for my wife. would that contribute?
User avatar Ireland
Saul
Site Admin
Site Admin
Posts: 12384
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:00 am
Contact:

Re: Scratching my head

Unread post by Saul » Sat Jan 18, 2020 2:04 pm

Sanding the saddle itself should not cause any issue. Did you move the piezo that sits under the saddle or pull it out at all?

If it was a weak solder connection then any sort of movement could potentially have affected it.
Saul
Site Admin
Subscribe To Our YouTube Channel!
Review Yamahamusicians.com on Trustpilot
Sign up to the Newsletter
Follow us on Twitter @YamahaMusicians
Follow Us On Facebook
Follow Us On Tumblr
Dowina Acoustic Guitars: Dowina Cabernet DC
Dowina Chardonnay GAC DS - Dowina Rustica GAC - Dowina Marus - Dowina Puella

CASIO PX-S1000/Vintage VE2000GG Gordon Giltrap/Ibanez AE245/Novation ReMote 61SL/Arturia Analog Lab 3/Arturia Piano V2/Pianoteq 6 Pro/Apple iMac 27"/Logic Pro X/Ableton Live 10/Behringer QX1202USB Mixer/Presonus Eris 4.5 Active Monitors. Minelab Equinox, Golden Mask One 15 kHz.
User avatar United States of America
Reedlvr
Posts: 3
Joined: Fri Jan 17, 2020 12:34 am

Re: Scratching my head

Unread post by Reedlvr » Sun Jan 19, 2020 2:43 pm

Howdy yall... I figured it out! the pickup is bad. I took the strings off, plugged it in and tapped on the pickup, worked fine. but when I pinch it with my fingers it shorts out. how strange huh? anyone know the replacement pickup part number? Thanks for all your help!
Post Reply

Return to “Yamaha APX Guitar Forum”